Чому так багато медуз і перші дії при опіку

Автор: Кирилл Черепахин
Дата: 22/12/2021
Зміст:

Передусім, ви повинні розуміти, що медузи спеціально нікого не жалять, це не їх мета і вони не полюють на вас. Ви отримуєте опік внаслідок рефлекторної реакції медузи на небезпеку. Це захисний механізм, який рятує істоті життя.

Чому так багато медуз в Азовському морі

В Азовському морі бурхлива активність медуз почалася ще з літа 2019 року, коли в морі не можна було й кроку ступити, щоб не наштовхнутися на одну з цих особин. У 2022 році до нас надходять постійні повідомлення з різних курортів про ранню присутность прозорих морських мешканців. В 2019 і 2020 роках в усьому винні були тепла зима і раннє настання спеки. Справа в тому, що взимку від холоду більшість медуз вимирає, і зазвичай заходять вони з Чорного моря до середини літа. Азовське море не покривається крижаним покривом і медузи в великих кількостях виживають. Як наслідок, вони починають розмножуватися, і все це призводить до “стін” з медуз навколо всієї берегової лінії. У 2021 та 2022 роках зима була досить суворою. Однак і це не змогло перемогти величезні колонії медуз, які встигли розростися за минулі роки. До того ж, як тільки прийшла спека, медузи почали активно розмножуватися. Це призводить до того, що поступово узберіжжя Азовського моря наповнюється цими істотами. Сприятливо вплинули ще й підвищення рівня солоності Азовського моря і зміна кліматичних умов.

Які види медуз є в Азовському морі і наскільки вони небезпечні

У Азовському морі переважно водяться два види цих молюсків : Корнерот і Аурелія. Аурелія може завдати незначного збитку, який за відчуттями схожий з опіком від кропиви. Такі опіки зазвичай проходять за декілька годин або максимум пару днів. На міру тяжкості опіку впливає передусім розмір медузи : якщо вона маленька, то, швидше за все, ви і не відчуєте болю. Але чим більше молюска, тим сильнішими можуть бути відчуття.

Медуза Аурелія

Медуза Аурелія

Що ж до Корнерота, то ця особина трохи небезпечніша. В першу чергу медуза відрізняється своїми розмірами: іноді особини в Азовському морі досягають довжини в 50 см. і ваги в 10 кг. Корнероты зазвичай мають сині краї куполу і яскраво виражені щупальця. Їх опіки можуть викликати роздратування на декілька днів або тижнів. Дуже рідко опіки можуть залишатися на декілька місяців.

Медуза Корнерот

Медуза Корнерот

Що необхідно робити при укусі медузи

  1. Вийти з води без паніки. Зайві рухи тіла можуть тільки прискорити процес всмоктування токсинів.
  2. Видалити залишки щупалець, якщо вони є.
  3. Промити уражену шкіру морською водою або солоним розчином. Підійде навіть піна для гоління (вона купірує токсини), якщо вона раптом виявилася під рукою.

    Категорично не рекомендуємо промивати рану прісною водою. Під впливом води, солоність якого менше місця існування медузи, жалкі клітини, які залишилися на шкірі, починають руйнуватися і виділяти ще більше токсинів. Прісна вода не допоможе, а навпаки, посилить біль.

  4. Прикласти лід до ураженої ділянки.
  5. Робити компреси з нашатирным спиртом
  6. Рясно пити воду.
Опік від медузи

Опік від медузи

У якому випадку треба звертатися до лікаря.

Усі ці види медуз в цілому не небезпечні. Але є декілька випадків, при яких вам обов’язково необхідно звернутися до лікаря :

  • ви алергік. В цьому випадку необхідно звернутися в поліклініку, де фахівці назначят антигістамінні засоби і дадуть рекомендації по лікуванню;
  • медуза ужалила очі, дихальні шляхи або пахову область. У таких випадках наслідку можуть бути значно важчі і краще не зволікати із зверненням до лікаря.

Чи можна брати медузу в руку

Верхня частина куполу медузи зовсім не небезпечна, а жалять жалкі клітини, які знаходяться в нижній частині медузи. При чому ці частини можуть ужалити навіть якщо медуза мертва. Ви, напевно, бачили викинутих на берег мертвих або розірваних на частини медуз. Так от, вони все ще можуть нанести вам ущерб.

Безумовно, ви можете брати медуз в руки, але будьте готові до того, що один невірний рух може привести вас до больових відчуттів.

Чи можна брати медузу в руку

Чи можна брати медузу в руку

[/caption]

Висновки

За великим рахунком медузи не завдають сильної шкоди і є мирними мешканцями моря. Але їх присутність в таких великих кількостях частенько лякає багатьох. Сподіваємося, цією статтею ми познайомили вас з медузами і розвінчали ваші страхи, адже укуси медуз у більшості випадків навіть не помітні. Бажаємо вам обійтися без опіків, щоб ваш відпочинок не був нічим зіпсований.

 

Читайте також:

Комарі атакують.
Нам надходять повідомлення про те, що з’явилася величезна кількість комарів на деяких курортах Азовського моря.

Навала жуків-сонечок.
Деякі курортні міста зіткнулися з навалою сонечок на морський берег. Які курорти і чому це сталося, читайте в новій статті.

Морські блохи

Морські блохи не дають зайти в воду відпочиваючим. Як захистити себе від морських бліх і що робити при укусі читайте в нашій статті: Морські блохи на Азовському морі

Поділитися:

Обговорення

Андрій

Що робити при ожоге лица прозрачной мадухи вморе

6 Серпня | 11:31
Ксенія

Яка зараз ситуація з медузами в Щасливцево?

31 Липня | 11:08
    Игорь

    Медузы есть, но иногда их больше, иногда меньше. Некоторые люди купаются, но большинство не рискует.

    1 Серпня | 09:47
Елизавета

Добрый вечер! Поделюсь опытом. Когда была в Тунисе, встретилась с медузой, ожог был сильный , боль невыносимая, цвет свекольный , размер от плеча до локтя. Но вспомнила совет гида, когда ехали из аэропорта в отели: при ожоге медузой обрабатывать место ожога ПОМИДОРАМИ или ТОМАТНЫМ СОКОМ. Поскольку ничего другого не было, а помидоры остались еще из дому, так и сделала: прикладывала холодные компрессы и натирала разрезанным помидором. Ожог прошел быстро – через 2-3 час. Медуза была диаметром больше 40см. Советую, помогает.

1 Серпня | 21:56
Лаванда

Два дня назад девушку увезла скорая с отёком Квинке вследствие укуса медузы. Все очень индивидуально как и с пчёлами.комуто ничего а кто-то аллергик

10 Липня | 11:44
Бусинка

Не знаю, кажется многие преувеличивают проблему. Любят у нас раздувать из мухи слона. Я плавала рядом с медузами, ныряла под воду и никто на меня не кидался и не жалил. Так что, уважаемые паникеры, не нужно шугать людей))

6 Липня | 21:38
    Наргиза

    Ничего не паника. В Должанской лично меня ужалила три раза. Жжение было, чувство не из приятных. А мою дочь ужалила, так на ней след ожога остался. Хорошо, что у неё нет аллергии. А то могло бы все плохо закончится. Большие медузы могут быть опасны.

    7 Липня | 13:59
Екатерина

Спасибо. Единственная адекватная статья на эту тему. Полезно! Сейчас отдыхаем в Бердянске, стараемся не подплывать к медузам, но честно говоря немного страшно становиться, когда видишь ее возле себя, легкая паника сразу.

5 Липня | 11:37
Знаток

Все индивидуально. У меня от укуса комара больше проблем, чем от медузы. А друга скорая забрала, так плохо ему стало. Я думаю нужно перед тем, как лезть в воду сходить к врачу, сдать анализы и проконсультироваться. Это лишним не будет в любом случае.

4 Липня | 14:05
Ксения

почему местные никак не борются с медузами? для них это ок?

4 Липня | 09:49
Алена

А я еще слышала, что можно пописять на ожог???

4 Липня | 08:31

Схожі записи