Куди піти з наметом в Україні?

Автор: Кирилл Черепахин
Дата: 28/7/2021
Зміст:

Щоб відновити сили і відпочити від повсякденного клопоту, зовсім не обов’язково бронювати готель на Балі, Сейшелах або Греції. Рай на землі можна знайти і на теренах рідної країни. Гори, річки, озера і ліси України – ідеальний варіант для відпочинку дикунами. Тільки далеко від звичної цивілізації ви зможете в повній мірі відчути неперевершену красу первозданної природи, насолодитися тишею і чистим повітрям, помилуватися сходом сонця і перевірити себе на витривалість. Знадобиться лише туристичний намет, купити який можна в спеціалізованому магазині, і бажання провести час на самоті.

Гори

Покладіть в рюкзак зручний функціональний одяг, легкий спальник, запас провізії і гайда підкорювати Карпати. До місця призначення можна прибути на поїзді або автобусі, а далі пішки йти по гірських стежках. По дорозі ви зустрінете безліч мальовничих локацій, наприклад, водоспад Шипот на околиці села Пилипець. Він розташований в прекрасній лісовій ущелині і є другим за висотою і найповноводнішим водоспадом Закарпаття. Ви зможете не тільки помилуватися краєвидом, а й зміцнити зв’язок з коханою людиною. Згідно з легендою про бідного хлопця Івана і багату дівчину Марійку, які любили один одного, але були змушені зустрічатися таємно, водоспад Шипот здатний творити дива. Повір’я свідчать, що сильна злива, яка була послана матір’ю дівчини на закохану пару, змив молодих, утворила на їх місці водоспад. Киньте в воду пару срібних монет і захистіть свою любов від пристріту. Золоті монети принесуть вам мудрість у відносинах, а одиноким мандрівникам подарують другу половинку.

Далі від напливу туристів знаходяться заповідні місця Карпат – високогірні озера Бребенескул і Несамовите. Погода тут непередбачувана, супроводжується сильним вітром, зливами, градом і блискавками. Вирушати туди краще в компанії з досвідченим гідом. По дорозі вам зустрінуться джерела з чистою мінеральною водою, потоки з численними каскадами, та високогірна рослинність. Діставшись до запланованої точки перед вами постане приголомшливий вид. У котловині, оточеній величними вершинами Чорногірського хребта, на висоті 1800 метрів над рівнем моря вам відкриється Бребенескул.

Бребенескул в поході

Бребенескул в поході

Вода озера холодна і навіть в найспекотніший літній день не перевищує позначки 13 °C. Купатися не радимо, але якщо ви все ж зважилися на цей відчайдушний крок, проводьте водні процедури в першій половині дня, коли сонячні промені ще зігрівають води озера.

Несамовите відрізняється ще більш грізним і непередбачуваним характером. Повір’я свідчать про душі грішників і самовбивць, які влаштувалися під водами озера та тільки і чекають, коли порушать їх спокій, щоб закрутити винуватця в шаленому танці. Вірити чи ні – особиста справа кожного. Проте вас точно не залишить байдужим вкрита темною зеленню панорама гір, яка губиться за хмарами.

Річки

Відпочинок у водойми влітку користується великою популярністю. Якщо ви хочете внести в своє життя трохи драйву і екстриму, вирушайте на рафтинг. Залежно від складності маршруту, виділяють шість рівнів.

1 і 2 для початківців. Як правило, проходить по рівнинним річках. Прекрасний варіант – Дністер, основна частина якого проходить по рівнинній місцевості. Оскільки води тут більш спокійні, ніж у звивистих гірських річках, ви можете взяти з собою дітей. На маршрутах ви познайомитеся з прекрасним Дністровським каньйоном, який визнаний одним з найкрасивіших в Європі, пройдете повз стародавні фортеці, замки і церкви.

Дністровський каньйон

Дністровський каньйон

Проходження маршруту 3-го рівня вимагає від рафтера більше зусиль і витримки. На шляху часто зустрічаються складні пороги з великими плитами і високими уступами, які утворюють ділянки зі значними перепадами висот. Це річки Черемош і Чорний Черемош, розташовані на Західній Україні в Східних Карпатах, а також нижня течія Південного Буга. На берегах локалізовані наметові містечка, де мандрівник може влаштуватися у власному або орендованому наметі. Там же розміщені туалет, душ, місце для збору сміття, приготовані заздалегідь обід і вечеря, а також існує можливість підключиться до електромережі.

4-й рівень маршруту є небезпечним і в Україні представлений лише в єдиному місці – на ділянці Прута, який починається від села Ямна і йде до водоспаду Пробій в Карпатах. Супроводжується небезпечними порогами, проходження яких вимагає точної маневреності. З огляду на те, що він є дуже складним навіть для добре підготовлених рафтерів, непідготовленим учасникам тут робити нічого.

5 і 6 рівень складності призначений тільки для професійних спортсменів. В Україні не представлений.

Незалежно від рівня складності, рафтинг принесе вам море незабутніх емоцій і справжній вибух адреналіну в крові.

Море

Кращий відпочинок на морі – влаштуватися на острові. Берег оточений безкрайніми морськими просторами, зі звичного тільки пісок, дерева та каміння. Острів Джарилгач охоче прийме вас в свої обійми. Найбільший за площею, єдиний в Україні безлюдний острів є дуже популярним для дикого відпочинку. На ньому розташоване найбільше наметове містечко на 1500 місць. Дістатися туди можна лише на поромі, який робить кілька ходок в день. Якщо ви віддаєте перевагу безлюдні локації, розташуйтеся на західній стороні острова за 4-5 км від маяків.

Джарилгач в наметі

Джарилгач в наметі

На безлюдній території ви напевно зустрінете ланей і оленів, а в морі побачите пеліканів і дельфінів, які грають один з одним. Вночі на полювання виходять дикі кабани і єнотовидні собаки. Їх може зацікавити запах заготовлених вами продуктів, тому заздалегідь поміркуйте, де будете безпечно зберігати провізію. Через кристально білий пісок і блакитне море Джарилгач часто порівнюють з Мальдивами.

В Україні ще багато унікальних місць для наметового відпочинку. Відкривайте незвідані куточки рідної країни і насолоджуйтеся неперевершеною красою природи.

Поділитися:

Обговорення

Схожі записи