Легендарні замки України

Автор: Владислав Бабенко
Дата: 22/1/2022
Зміст:

Наша країна має велику історію, тому у нас не відібрати почуття самобутності та унікальності. У сьогоднішній статті ми зробимо список десяти легендарних замків України, які славлять нашу державу завдяки своїй історичній цінності. Про них можна розповідати чимало, і кожен із них унікальний.

Сьогодні в Україні налічується понад 5 000 пам’яток фортифікацій та 25 замків, деякі з них середньовічні, а переважна частина їх знаходиться в західній Україні. Тож давайте почнемо захоплюючий маршрут замками нашої держави!

Топ-10 Замків України

Хотинська фортеця (Чернівецька область)

Хотинська фортеця

Хотинська фортеця

Ця фортеця пережила як світлий, так і темний період своєї історії. У певний проміжок часу про неї просто забували. Проте сучасний вигляд вона набула у XIV столітті. Фортеця зберегла п’ять веж на високих стінах, прикрашених орнаментом із червоної цегли.

На сьогоднішній день на території фортеці знято чимало відомих фільмів:

  • “Захар Беркут”,
  • “Три мушкетери”,
  • «Русалонька» та інші.

 


Червоногородський замок (Тернопільська область)

Червоногородський замок

Червоногородський замок

Тернопільська перлина, як її називають у народі, розташована поблизу річки Джурін у Тернопільській області, не оминала жодного періоду нашої історії: від знищення монгольською навалою до руїн під час Другої Світової війни. На жаль, цей замок перебуває у занедбаному стані.

Нещодавно, в 2013 році, половина однієї з веж обрушилася і стала приводом для туристів подивитися на замок наживо, поки від нього не залишилися одні руїни.

 


Кам’янець-Подільська фортеця (Хмельницька область)

Кам'янець-Подільська фортеця

Кам’янець-Подільська фортеця

Перша асоціація з Кам’янцем-Подільським – розташована там фортеця. Один із найпопулярніших замків України має туристичний попит і донині. На території замку проводяться екскурсії та розваги для туристичних груп. Чудово, що осучаснення історичної гідності України не нівелювало його історичну цінність!

 


Вежа Вітовта (Херсонська область)

Вежа Вітовта

Вежа Вітовта

Вітовтова Вежа – єдина збережена оборонна споруда часів Великого князівства Литовського. Окрім того, вежа є найстарішою кам’яною спорудою Херсонщини. Останні 200 років їй вдалось пережити завдяки князю Трубецькому, який використовував її як водонапірну вежу.

 


Острозький замок (Рівненська область)

Острозький замок

Острозький замок

Упродовж багатьох століть замок служив резиденцією князів Острозьких – найбагатших магнатів Речі Посполитої. Наразі замок осучаснили, а на його території зробили Острозький краєзнавчий музей.

 


Замок Любарта (Луцьк)

Замок Любарта

Замок Любарта

Другою назвою замку є “Луцький”. По сьогоднішній день вважається найзбереженішим і найдавнішим замком в Україні.

Цікавим фактом є те, що 28-метрова вежа замку намальована на 200-х гривневій купюрі. Тому всі бажаючі можуть зробити оригінальне фото із купюрою в руках.

 


Замок Паланок (Мукачево)

Замок паланок

Замок Паланок

Цікавою особливістю замку є його місцезнаходження. Він збудований на горі вулканічного походження заввишки 68 метрів. Так, у XIV столітті у замку робили колодязь, а його глибина становила 85 метрів. Сучасний вид замок набув після реконструкції Австрійською імперією у XVII столітті.

 


Меджибізький замок (Хмельницька область)

Меджибізький замок

Меджибізький замок

Назва замку походить від його розташування: між бугами. Замок має форму подовженого трикутника і складається з окремих споруд, має 3 вежі: Лицарська, Північна, Офіцерська. А серед території замку стоїть церква Святого Миколая.

1846 року замок відвідав Тарас Шевченко, на честь якого встановили меморіальну дошку.

 


Олеський замок (Львівщина)

Олеський замок

Олеський замок

Замок має овальну форму, що є нетиповою формою для західної України. Головні ворота прикрашені барельєфом із химерними портретами польських королів. Навколо замку розкинувся гарний парк із скульптурами. Це місце може по-справжньому приваблювати туристів.

 


Золочівський замок (Львівщина)

Золочівський замок

Золочівський замок

За свою історію замок мав чимало резюме: фортеця, палац, резиденція короля, панська садиба, навчальний заклад та в’язниця. Головною особливістю замку є загадкові камені із зашифрованими написами у музеї.

 

ВИСНОВОК

З упевненістю можна говорити про те, що Україна має одні з найкрасивіших замків світу, багатих своєю історією. Однак не всі замки мають належний стан через історичні події, недостатнє фінансування та інші обставини.

Отже, не гайте часу! Ми рекомендуємо вам відвідати найвидатніші та легендарніші замки нашої країни, щоб зафіксувати цей момент у своїй пам’яті та пишатися цим!

Поділитися:

Обговорення

Схожі записи