Не морські курорти України – ТОП-5 місць для відпочинку

Автор: Кирилл Черепахин
Дата: 24/7/2020
Зміст:

Море прекрасне, морський відпочинок неповторюваний, але іноді лякає занадто великий ажіотаж навколо морських курортів і просто хочеться вирватися кудись ще. Ось п’ять ідей, як можна провести відпустку в Україні без моря.

Шацькі озера

Унікальна група озер розташована на Волині серед мальовничих лісів.

Найзнаменитіше озеро Світязь, хоч і є найглибшим в Україні, на подив дуже дрібне у берегів. Вода відмінно прогрівається і для сімейного відпочинку підходить “на ура”. На Шацьких озерах багато варіантів проживання – пансіонати, приватні котеджі, бази відпочинку, готелі. На берегах Світязя і озера Пісочне є ряд кемпінгів, де можна поставити намет. Серед розваг на першому місці – купання в м’якій, з вмістом срібла і гліцерину, воді. Також є прокат човнів і велосипедів. Збірні екскурсії в найближчі пам’ятки, прогулянки на байдарках і поїздки на позашляховиках. Втекти від метушні і безлічі туристів на берегах озера, можна в ліс, де багато грибів і ягід.

Відпочинок на Шацьких озерах

Південні Буг і Мигійськи пороги

Одно з кращих місць для активного літнього відпочинку з цілим рядом переваг. По-перше є добре обладнаний кемпінг, де можна узяти намет на прокат, замовити дуже смачне триразове харчування, дивитися увечері фільми на проекторі, грати у волейбол. По-друге перед вами буде великий вибір розваг: займатися скелелазінням, сплавлятися на рафтах і пакрафтах, купатися в радоновому озері, кататися на каяках, байдарках або колесити на велосипедах.

Недалеко є ряд цікавих місць, куди можна вибратися на машині або на екскурсійному автобусі. Можна побувати в Музеї ракетних військ, розташованому на місці справжньої (і секретною) ракетної частини. Чи відправитися дивитися найкрасивіший захід в Актовський каньйон.
Відпочинок в Південному Бузі на Мигійських порогах

Блакитні озера

Природа відвоювала назад залишені колись кар’єри. Вони наповнилися водою і стали чистими озерами, а обривисті береги частково обсипалися, щоб перетворитися на зручні спуски. Раніше озера були відомі тільки місцевим, але їх почало відкривати для себе все більше туристів. А як інакше, якщо Блакитні озера так зручно розташовані – в 3 годинах їзди від Києва і приблизно 2 години від Чернігова. Красивий бірюзовий відтінок водоймам надає кварцевий пісок.

Купання в такій воді вважається корисним для здоров’я, а навколишній сосновий ліс наповнює легені чистим повітрям. На берегах Блакитних озер зупиняються в наметах, будиночках або ж знімають приватні котеджі в селі Олешня.

Блакитні озера в Олешках

Дністер

Відпочинок на Дністрі не такий відомий, як того заслуговує. Для любителів тихих і доки нерозвіданих широкими масами місць – це тільки плюс. Можна виділити декілька цікавих варіантів відпочинку на Дністрі: Бакота, Буша, Залещики.

Відпочинок на Дністрі

 

Бакота – сіло, яке зникло з карти при будівництві водосховища. Зараз так називають затоку на цьому місці. Дістатися до Бакоти найлегше з Кам’янець-Подільського – менше години. На самій Бакоті можна влаштуватися в наметах або ж трейлерах. Поруч – скельний Михайлівський монастир і декілька цілющих джерел.

Відпочинок у Буші порадує не лише спокоєм і самотою. Тут можна розвідувати руїни Бушанськой фортеці, Гайдамацький яр, таємничий скельний храм дохристиянських часів, який вважається місцем сили. Поруч річка Мурафа і Дністер, де можна купуватися і поплавати на човнах. Самостійно дістатися до Буши можна з Вінниці, а зупинитися – в садибах місцевих жителів.

Залещики – ще одно відмінне місце відпочинку на Дністрі, клімат якого порівнюють з середземноморським. Високі береги Дністровського каньйону захищають утворений річкою півострів від вітрів. Тут рано дозрівають фрукти, багато виноградників і бахчей. Колись місце було популярним польським курортом. У Дністровському національному парку прокладені туристичні маршрути, можна розвідати руїни Червоноградського замку, купуватися в Джуринском водоспаді, спуститися в печеру “Оптимістична”.

Звичайно ж, побачити ту саму панораму Залещиков – таких видів у світі всього два!

Карпати і Закарпаття

Літо – прекрасний час відпочити від жари під покровом смерек. Шанувальники спокійного відпочинку і оздоровлення знають напам’ять такі назви як Моршин, Синява, Трускавець, Чинадіево, Шаян, Поляна, Берегово, Косино… Чисте повітря Карпат, екологічні продукти, умиротворяюча атмосфера повернуть сили, які ми втратили на початку року. Маленькі незвичайні музеї, екскурсії по старовинних замках, озеро Синевир, сироварні, оленячі і равлики ферми, виноробницькі льохи – відпочинок буде на будь-який смак. Спробуйте катання верхи по лісу і гірським стежкам.

Літній відпочинок в Карпатах

 

Влітку можна відпочити у Буковелі, який багато хто вважає зимовим курортом. На рукотворному озері Молодості побудований цілий водний клуб з множиною розваг і видів водного відпочинку, є водойми для лову форелі, безліч туристичних маршрутів для любителів прогулянок. Хтось збирає іван-чай, ягоди і гриби, хтось займається фотоохотою – кожен вид тут немов з листівки.

За матеріалами: Kraina UA

Поділитися:

Обговорення

Схожі записи