Топ-5 найкращих водоспадів Українських Карпат

Автор: Евгения Яковец
Дата: 18/1/2022
Зміст:

Водоспад – це унікальне явище природи, заряджене енергією гірських схилів та небесних горизонтів. Щоб побачити водоспад у Карпатах, потрібно пройти не завжди легкий шлях. Більшість із них заховані в глибині гір на досить великій висоті, проте спроба туриста знайти багатство карпатського краю точно не буде марною. Після цього гірські водоспади подарують кожному прохолоду та великий спектр яскравих емоцій.

Водоспад Шипіт

Водоспад Шипіт

Водоспад Шипіт

Шипіт – це найгучніший та найкрасивіший водоспад, що входить в сімку чудес Українських Карпат. Розташоване природне диво серед крутих скель та лісів поблизу села Пилипець Міжгірського району. Його води сповнені свіжістю та прохолодою. Кришталева вода розбивається об каміння на висоті 14 метрів, утворюючи ковдру із діамантових краплинок. Саме весною водограй збирає навколо себе велику кількість поціновувачів природних мистецтв. В цей час повноводний красень звучить на всю околицю та зупиняє подих кожного туриста.

Водоспад Шипіт на карті

Женецький Гук

Водоспад Женецький Гук

Водоспад Женецький Гук

Водоспад розташований на однойменній повені річки Женець, яка розкинулась вздовж Женецької ущелини. Сам же водограй є цікавим природним утворенням Карпатського заповідника. Його межі стали точкою відправлення до вершини гір пасма Горган.

Перше враження туристів зазвичай – здивування, адже перед очима з’являється витесане в скалі провалля. Це все робота гучного водоспаду. В зимову пору Женець вкривається пишною пеленою із льоду. Скелі та кам’яні брили утворюють велику химерну фігуру. Для безпеки туристів скрізь розташовані міцні перила. Дорогою до Женецького Гуку кожному пропонують випити горнятко чаю з різними карпатськими травами, що дуже доречно для поповнення енергії.

Водоспад Женецький Гук на карті

Кам’янка – водоспад у сколівських бескидах

Водоспад Кам'янка

Водоспад Кам’янка

Зов кам’янецького водограю чути здалеку. Саме його гучність не дозволить жодному пройти повз однієї із найкрасивіших місцевостей Закарпаття. Знаходиться водоспад на півночі від міста Сколе у мальовничому проломі гірського хребта, на півдорозі між селами Дубина та Кам’янка. Висота водоспаду приблизно 6 метрів. Вода падає з масивних кам’яних брил, а внизу знаходиться великий басейн із нагромадженням хаотичного каміння. Цей водограй може похизуватися великою кількістю відвідувачів, які завжди повертаються ще й із торбинкою сувенірів.

Водоспад Кам’янка на карті

Труфанець

Водоспад Труфанець

Водоспад Труфанець

Найвищий природний водоспад Закарпаття. Води цього природного красеня падають із висоти 36-метрів, розбиваючи гірські породи. Розташований водограй в Рахівському районі, Закарпатської області. Полюбуватися водною стихією можна із бесідки, яку побудували над цією красою.

Дістатися до Труфанця досить легко, адже поряд з ним прокладено дорогу національного значення, тож побачити чудо можна навіть проїжджаючи повз нього. Існує легенда, що колись жінки чекали там своїх чоловіків, які поверталися із бою. Сьогодні ж це справжнє місце сили. Досі люди вірять в те, що вмивши обличчя водою Труфанця, кожен знайде собі пару впродовж року. А якщо це зроблять одружені люди, то їх союз стане ще міцнішим.

Водоспад Труфанець на карті

Водоспад Скакало

Водоcпад Скакало

Водоcпад Скакало

Водоспад Скакало розташований в межах Вирголат-Гутинського вулканічного масиву, в урочищі скель Нижнє Грабовище, що за 3.5 км від селища Чинадійово. Утворилось природне явище у місці виходу вулканічних порід.Струмок містить три ступені, які “скачуть” з каменю на камінь, утворюючи справжнє диво природи. Звідси і походить назва. Хоч водоспад відноситься до числа найменших, проте це не заважає йому користуватися популярністю серед туристів. Краса водограю точно змусить кожного зробити багато фотографій та повернутися сюди ще не один раз.

Водоспад Скакало на карті

 

Величні об’єкти української природи щорічно привертають цілі натовпи туристів. Вода, яка спадає з висоти, зачарує усіх без вийнятку. Водоспади – одне із найпрекрасніших творінь природи. Їх доволі багато в Українських Карпатих, і кожен з них має свої особливості та неповторну красу.

Поділитися:

Обговорення

Схожі записи