Екотуризм

Автор: Владислав Бабенко
Дата: 10/2/2022
Зміст:

«Як подорожувати з користю для себе і навколишнього середовища?» – запитання, на яке шукають відповідь чимало допитливих туристів. Але ми поспішимо вас втішити, адже в цій статі ви дізнаєтесь все про екотуризм – трендовий і збагачуючий Землю спосіб подорожі.

Що таке екотуризм простими словами?

Екологічний туризм або зелений туризм – це тип туризму, що полягає у подорожі на територію, яка потребує допомоги або зусиль для її збереження. В ході цієї мандрівки, витрачені туристом гроші підуть на заходи для збереження довкілля, а також посприяють розширенню вашого світогляду.

В чому особливість екотуризму?

Такий тип туризму, в першу чергу, зацікавить поціновувачів екології та природи в цілому. Зазвичай, перед початком подорожі, група людей, на чолі з гідом, складає еко-маршрут, за яким буде слідувати під час мандрівки. Шлях може бути різним, однак найголовніше, щоб він проходив через природньо-важливі місця, такі як парки, заповідники, гірські хребти і так далі. Головною особливістю екологічного туризму є виховна функція, яка формує соціально-відповідальну особистість, що усвідомлює значимість природних об’єктів, як цінності нашої планети. Під час мандрівки, ми повинні навчитися елементарній відповідальності щодо свого вкладу для збереження природи.

Екотуризм

Екотуризм

Ось список деяких принципів екотуриста:

  • Залишати після себе тільки сліди, брати з собою лише фотографії.
  • Завжди ходити тільки протоптаними стежками.
  • Не купувати вироби, що піддають небезпеці екотуризм.
  • Не ображати місцевих мешканців.

Де розвинутий екотуризм?

Розвиток екотуризму – це лише питання часу. За прогнозами Всесвітньої туристичної організації, зелений туризм буде розвиватися високими темпами і згодом займе значиму нішу в світовому туризмі.

Свій початок, екологічний туризм взяв у 70х роках в США, а також охопив багато розвинених європейських країн, таких як Швейцарія, Данія, Німеччина та низка інших провідних держав.

Також варто зазначити, які види екотуризму існують сьогодні:

  • Науковий (з освітньою метою);
  • Активний (піші походи, велопрогулянки, альпінізм);
  • Історичний (ознайомлення з етносами та їх культурою);
  • Подорож до природних резерватів (парки, заповідники);
  • Агротуризм (орієнтований на засоби для збереження землі).

Радимо вам обирати вид подорожі, в залежності від ваших бажань та можливостей!

Екотуризм в Україні

Ні для кого не секрет, що Україна багата на природні ресурси та цінності. Завдяки цьому ми маємо все необхідне задля належного екотуризму. Останнім часом в Україні екологічний туризм набирає все більше популярності, а враховуючи погане середовище у великих містах та наші буденні проблеми – привід для постійних стресів та виснаження. В такому випадку зелений туризм стане хорошою відрадою та моральним відпочинком.

Екотуризм в Україні

Екотуризм в Україні

В нашій країні, такий вид туризму активно розвинутий на західній частині території, наприклад Закарпаття, яке вважають найкращим місцем для екотуризму в Україні, і це не просто слова. Закарпаття має чарівні пейзажі та безліч природних ресурсів, що ваблять туристів чимдуж скоріше брати квитки до цього місця.

В Яремче ви зможете поглибитися у пізнання західного етносу, адже там досі зберіглась традиція носіння національного одягу (вишиванки, кептарики), а пересуватися ви будете на конях, адже це основний засіб пересування по міським вулицям. Впевнені, вам сподобається.

Певні регіони мають свої особливості зеленого туризму, тому вам залишається лише обрати, куди саме ви хочете вирушити.

Ви можете не сумніватися, що екотуризм багатий в нашій країні, тому наполегливо вам радимо підтримати будь-який його прояв та самим духовно та розумово збагатитися. Пам’ятайте, що країна починається з вас, тому, чим більше українців почне усвідомлювати та розуміти цінність нашої природи, тим більше приводів буде у нас для гордості Україною!

Поділитися:

Обговорення

Схожі записи