Медузи в Чорному морі

Автор: Владислав Бабенко
Дата: 23/12/2021
Зміст:

Ця стаття стане корисною для тих хто планує відпочити на Чорному морі, однак турбується з приводу медуз.
Ви дізнаєтесь які види медуз є в Чорному Морі. Чи варто перейматися їх наявністю поблизу вас? Яких медуз краще обпливати, а які є абсолютно безпечними? Окрім того, ми напишемо інструкцію в разі, якщо вас вжалили і потрібно позбутися опіків!

Які медузи є в Чорному морі?

Загалом в Чорному морі налічується 30 видів медуз, однак переважна більшість – це крихти, що не переважають 20 міліметрів за розміром, тож небезпеки вони не представляють. Звернути увагу варто на види, які набагато значніші в розмірі:

  • Місячна або вухата медуза аурелія (до 20 см);
  • Коренерот ( до 60 см);
  • Хризаора (до 65 см, рідкісна);
  • Люцернарія (дуже рідкісна);

Аби зняти найбільш конспірологічні побоювання щодо медуз, варто зазначити, що вони не являються хижими мешканцями моря, на кшталт піраній. Вжалити медуза може коли відчує небезпеку зі сторони людини, однак цілеспрямованого нападу за ними не передбачається, так як основним раціоном медуз є дрібний планктон.

Чи багато медуз в Чорному морі?

Це найпоширеніший запит в Google серед відпочивальників. Хитрі підприємці курортних містечок з усіх сил твердитимуть, що «сезон медуз» ось-ось закінчиться або ж запевнятимуть, що їх нашестя тимчасове. Але на противагу чуткам завжди є факти.

Головною причиною напливу медуз на пляжі є підвищення температури води від 23 до 25 градусів Цельсію. Але влітку цього року екологи фіксували появу медуз на Одеських курортах і за нижчої температури, тому приїхати в «не сезон» не стане відрадою для вимогливих туристів.

Експерти пояснюють, що вилов та інші методи боротьби з медузами не є ефективними, оскільки на морському побережжі залишилось чимало поліпів, які призводять до розмноження особин.

днак, за останні роки, Азовське море переважає над Чорним у питанні кількості медуз. Оскільки кліматичні умови першого стали більш сприятливими для них, то вони мігрують з Чорного моря до Азовського. Там для них є все: багато планктону, висока солоність, теплі зими.

Тож, якщо головним фактором вибору місця для відпочинку є медузи – не сумнівайтесь, беріть квитки до Чорного моря.

Що робити, якщо вас вжалила медуза?

Безпека відпочивальників – справа рук самих відпочивальників. Однак ми не можемо піти проти обставин, тому нам доводиться приживатися разом з медузами.

Якщо ви здорова людина без хронічних захворювань – вам нічого боятися наслідків укусів. Однак для повної безпеки притримуйтесь таких правил:

  • Дивіться під ноги;
  • Відгортайте медуз за купол;
  • Якщо вас вжалили – вийдіть із води;
  • Очистіть рану від ураження;
  • Дезінфекуйте опік;
  • Пийте багато води;

Висновки

Не варто перейматися за власне здоров’я через українських медуз – вони безпечні. Від їх нашестя ніхто не застрахований, тому радимо вам плавати коли їх не так багато. Пам’ятайте, що головним провокатором в контакті з медузою є саме ви, тому старайтесь обпливати їх.

Медузи не мають стати завадою для вашого відпочинку. Не акцентуйте увагу на цих безневинних істотах, а відпочивайте в своє задоволення. Страх – ваш найбільший ворог! Будьте пильними та насолодіться відпочинком на Чорному морі у повній мірі!

Поділитися:

Обговорення

Схожі записи