Жуки-Сонечки на морському узбережжі України

Автор: Кирилл Черепахин
Дата: 22/12/2021
Зміст:

До редакції нашого ресурсу по відпочинку Vidpochivai.com.ua останнім часом стало надходити безліч звернень від відпочиваючих з приводу нашестя сонечок на морське узбережжя України.

Крім поточних проблем морських курортів з медузами і комарами, українські туристи тепер знайомляться з незвичними мешканцями узбережжя.

Ми постаралися зібрати максимальну кількість корисної інформації і з’ясувати чому з’явилися жуки-сонечка, коли закінчиться їх нашестя і в яких курортах їх найбільше.

Українські сонечка – хто вони?

Для початку, давайте знайомитися. Coccinella septempunctata – семиточечне сонечко. Найпоширеніший вид корівок в Україні:

Жук-сонечко Coccinella septempunctata

Жук-Сонечко Coccinella septempunctata

Живуть такі комахи в колоніях від кілька сотень до десятків тисяч особин. Таким чином вони регулюють свою температуру і підтримують її на рівні вище температури навколишнього середовища. Середня тривалість життя цієї божої корівки – від 2 місяців до 1 року, вкрай рідко – до 2 років.

Яка головна функція сонечка Coccinella septempunctata

Тепер до головного. Крім “загадати бажання” головна функція цих комах – знищення сільськогосподарських шкідників. Так -Так. Саме сонечко Coccinella septempunctata є хижаком. Вона винищує тлю, червців та інших шкідників. При чому це вона вміє робити як в дорослому стані, так і будучи личинкою. За свою життєвий цикл одне сонечко може з’їсти близько 10 тисячі попелиць (в залежності від місця існування і кількості їжі).

Жук-сонечко: Харчування

Жук-сонечко: Харчування

Крім очевидної користі для сільського господарства, сонечка Coccinella septempunctata є важливим елементом харчового ланцюга. Вони служать кормом, в першу чергу, для бокоплавів, але також і для інших комахоїдів.

Чому сонечок так багато на березі

Збільшення кількості сонечок є циклічним процесом. Приблизно раз в 10 років популяція колоній сонечок досягають сьогоднішніх цифр.

Але що ж викликало їх переміщення до пляжів? Офіційна версія нашестя сонечок на морські пляжі України – пошук їжі. Еколог і представник Національного природного парку “Тузловські лимани” Іван Русєв каже, що  грози і ураганний вітер змусив цілі колонії корівок відкинутись від основного місця проживання.

Сонечки: навала на морське узбережжя України

Сонечки: навала на морське узбережжя України

Але не тільки це могло стати причиною. Сама популяція сонечок розрослася в наслідок збільшення кількості шкідників на сільськогосподарських полях. Так природа балансує кількість своїх мешканців. Через збільшення кількості попелиці, аграрія миттєво відреагували обробкою своїх полів хімікатами проти шкідників. Це і викликало міграцію сонечок в пошуках їжі.

Яка версія подій найбільш правдива – вирішувати вам.

Скільки ще пробудуть сонечка на курортах

За різними відомостями сонечка затриматися на березі не довго. Головна причина – відсутність їхньої основної їжі.

Сонечка: на березі моря

Сонечка: на березі моря

Міграція їх продовжиться в найближчий тиждень або дві. Хоча передбачати поведінку комах максимально складно.

Сонечка – чи небезпечні вони для здоров’я людини?

Хоча за своєю природою сонечка виду Coccinella septempunctata є хижаками, вони абсолютно не шкідливі для людини. Їх щелепи не здатні прокусити шкіру людини. А якщо на тілі є якась ранка, то максимум, що ви можете відчути – легкий тиск на неї.

Сонечка хоч і не є небезпечними, проте їх велика кількість викликає огиду у багатьох відпочиваючих на море. Адже не всім приємні відчуття, що по ним повзають якісь комахи.

Діти ж радіють такому яскравому атракціону з корівок.

Сонечка: на моріз дітьми

Сонечка: на моріз дітьми

На яких курортах зараз є сонечка

За нашими даними міграції сонечок зачепили курорти Чорного і Азовського морів.

Зокрема, туристи повідомляють про наявність сонечок на пляжах Чорного моря в:

На пляжах курортів Азовського моря:

Пишіть в коментарях свої враження від зустрічі з сонечками. Якщо у вас є нова інформація по цим комахам на курортах, діліться нею в коментарях.

 

Поділитися:

Обговорення

Євген

Були цього року (2021 р.) в Бердянську, то прямо стаями бачили сонечка, дивувалися. чому їх так багато, а тут -стаття, все ясно. Усім гарного відпочинку.

7 Серпня | 00:13

Схожі записи