Морські блохи на Азовському морі – Що потрібно знати про морських бліх і що робити при укусах

Автор: Кирилл Черепахин
Дата: 4/8/2021
Зміст:

Цього року Азовське море було атаковано відразу з декількох сторін. Спочатку в нашу редакцію почали надходити повідомлення про медуз. Потім відпочиваючі на узбережжі Азовського моря зазнали масивної атаки комарів. Потім тисячі сонечок мігрували зі своїх звичайних місць проживання. А ось тепер прийшов час морських бліх.

Що це за істоти, як з ними боротися і що робити при укусі – редакція Vidpochivai.com.ua зібрала максимум корисної інформації в цій статті.

Морські блохи – що це за істоти?

Морські блохи належать до виду ракоподібних і з першого погляду нагадують зменшену версію креветок. Talitrus saltator – так по науковому називають вид морських бліх, які є звичними мешканцями Азовського моря. Розміри морських бліх досягають 8-17 мм в довжину.

Морські блохи на Азовському морі

Морські блохи на Азовському морі

Чим харчуються морські блохи

Морські блохи є дуже важливою ланкою в ланцюзі харчування та екології морського узбережжя. Вони харчуються в основному водоростями, які гниють на березі або підпливають близько до берега.

Морськими блохами харчуються чайки, баклани та інші прибережні птахи.

Чому морських бліх так багато

Морські блохи є невід’ємною частиною морської фауни. Вони завжди були присутні поруч з відпочиваючими і мирно ділили морський берег. Взагалі, основний час активної діяльності морських бліх – нічний. Вдень вони зариваються в пісок, щоб уникнути втрату вологості і загибелі.

Однак, у 2021 році нічна активність морських бліх змінилася денною. Крім того, популяція морських бліх значно зросла в порівнянні з попередніми роками. І тепер, зайшовши в воду, можна побачити навколо себе з десяток цих ракоподібних.

В чому причина? Учені поки не можуть дати однозначну відповідь. Одна з версій – підвищення вологості повітря після минулих дощів і ураганів. Але і вона поки дуже сумнівна. Як тільки ми дізнаємося справжню причину, ми обов’язково опублікуємо її в цій статті.

Морські блохи - хто вони такі

Морські блохи – хто вони такі

 

Як захистити себе від укусу морської блохи

Більшість відпочиваючих на Азовському морі вже отримали один або кілька укусів морських бліх. Сам укус досить неприємний і нагадує укус комара. Засобу від морських бліх, як такого, немає. Але дерматологи рекомендують використовувати солнезахісний крем або будь-який інший жирний крем. Такі креми за складом є водостійкими і стануть своєрідним бар’єром від укусів.

Що робити при укусі морської блохи

Укус морської блохи сам по собі не болючий і нагадує укус комара. Нижче на картинці ви побачите кілька прикладів таких укусів:

Укуси морських бліх

Укуси морських бліх

 

Якщо все ж морські блохи дісталися до вас і змогли вкусити вас, то є декілька порад:

  1. Постарайтеся не чесати місце укусу. Це може викликати сильне подразнення шкіри і посилити укус.
  2. Нанесіть на місце укусу протизапальний крем/мазь/гель.
  3. Якщо у вас з’явилася алергічна реакція (печіння в місці укусу, набряклість, почервоніння значної зони навколо укусу) – потрібно пропити антигістамінні засоби протягом 3-5 днів, а також нанести протизапальні креми/мазі/гелі на місце укусу.
  4. Якщо морська блоха залишилася в місці укусу, не варто її намагатися витягти або викрутити, як кліщів. Це марно, можете тільки нашкодити.
  5. Якщо місце укусу почалося гноїтися, то краще відразу звернутися в найближчу лікарню.

Також, морські блохи можуть кусати і домашніх тварин, тому обов’язково перевірте свого вихованця на наявність цих істот по приїзду додому. І в разі виявлення залишків морських бліх, обов’язково зверніться до ветеринара.

У яких курортах були помічені морські блохи (оновлюється)

Актуальна інформація станом на 03.08.2021. Оновлюється кожні 7 днів.

Курорти Наявність морських бліх
Білосарайська коса Морські блохи не виявлені
Бердянськ Морських бліх досить багато
Генгірка Морські блохи не виявлені
Генічеськ Морські блохи не виявлені
Кирилівка Морських бліх досить багато
Мелекіно Морські блохи не виявлені
Новокостянтинівка Морські блохи в невеликій кількості
Новопетрівка Морські блохи в невеликій кількості
Приморськ Морські блохи в невеликій кількості
Приморський Посад Морські блохи в невеликій кількості
Степанівка Перша Морські блохи в невеликій кількості
Стрілкове Морські блохи не виявлені
Щасливцеве Морські блохи не виявлені
Урзуф Морські блохи не виявлені
Юр’ївка Морські блохи не виявлені
Ялта (Азовська) Морські блохи не виявлені

Ми будемо стежити за ситуацією і доповнювати цю статтю. А від вас будемо чекати коментарів. Хто зараз відпочиває на березі Азовського моря – яка ситуація з блохами?

Висновки

Найважливіше – не панікуйте. Морські блохи, хоч і кусаються, але не є переносниками будь-яких інфекцій. Користуйтеся сонцезахисними кремами. Це не тільки зможе знизити ймовірність укусу морської блохи, але так само захистить вашу шкіру від Сонця.

Якщо все ж вас вкусили, намагайтеся не чесати місце укусу, а краще відразу скористайтеся протизапальними мазями та кремами. Якщо раптом проявиться алергічна реакція, радимо пропити курс антигістамінних препаратів.

Сподіваємося, ваш відпочинок не зможуть зіпсувати морські блохи і ви зможете повноцінно насолодитися морським узбережжям Азовського моря.

 

 

Читайте також:

Стаття про медуз.
Актуальна інформація про медуз в Азовському морі. У яких курортах неможливо плавати через медуз. Читайте в нашій статті: Медузи в Азовському морі

Комарі атакують.
Нам надходять повідомлення про те, що з’явилася величезна кількість комарів на деяких курортах Азовського моря

Навала сонечок.
Деякі курортні міста зіткнулися з навалою сонечок на морський берег. Які курорти і чому це сталося, читайте в статті за посиланням

Поділитися:

Обговорення

Елена

Спасибо за информацию. А сейчас как обстоят дела с блохамии и медузами?

4 Серпня | 15:21
Виктория

В Геническе и на Арабатской стрелке никаких блох нет. Тоже начитались всякого в интернете, хотели даже отменять поездку. Но приехали и из минусов были только комары, вечером гулять невозможно. Медуз мало, если не искать с ними встречи, то вполне нормально можно плавать.

25 Липня | 15:46

Схожі записи